Olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki, pochodzi z rośliny Nigella sativa i od tysięcy lat jest stosowany w medycynie roślinnej. Olejek powstaje w wyniku ekstrakcji go z nasion rośliny. Czarnuszka siewna w medycynie naturalnej stosowana jest na wiele dolegliwości, jak bóle zębów, głowy, czy pasożyty. Profil odżywczy bogaty w wapń, żelazo, cynk i historia leczenia wszystkiego, sprawiają, że czarnuszka ma ogromny wpływ na organizm, która pomaga wzmocnić układ odpornościowy, zwalczać raka, zmniejszać obrzęki i zmniejszać reakcje alergiczne.

Olej z czarnuszki na alergie

Mówi się, że olej z czarnuszki może wyleczyć wszystko oprócz śmierci. Historyczne relacje dotyczące używania nasion czarnuszki sięgają czasów starożytnego Egiptu. Lekarze faraonów znali działanie olejku z czarnuszki i stosowali go w stanach zapalnych i nadwrażliwościach, które dziś nazwalibyśmy alergią. Czarnuszka na alergie przy regularnym stosowaniu jest przydatna w leczeniu wielu dolegliwości, w tym objawów astmy i alergii.

Jak używać oleju z czarnuszki na alergie? Wystarczy przyjąć jedną łyżeczkę czystego oleju dwa razy dziennie, w czym pierwszy powinien być spożywany na czczo.

W czasie gdy na dworze zaczyna robić się pięknie, a kwiaty kwitnąć, wielu alergików musi zmagać się z katarem, pieczeniem oczu, kichaniem i ogólnym osłabieniem. 

Zioła antyalergiczne w postaci czarnuszki znajdują najczęstsze zastosowanie w: katarze siennym, atakach astmy, alergiach spowodowanych metabolizmem, alergiach skórnych i tych spowodowanych suchością dróg oddechowych, infekcjach grypy i opryszczki.

Olej z czarnuszki właściwości

W medycynie alternatywnej olej z czarnuszki stosowany jest w leczeniu różnych schorzeń. W rezultacie jest określany jako „panacea” – lub uniwersalny uzdrowiciel. Zawarte w nim związki roślinne niosą wiele korzyści dla zdrowia.

Wysoka zawartość przeciwutleniaczy

Olej z czarnuszki jest bogaty w przeciwutleniacze — związki roślinne, które pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki. Zmniejszają stany zapalne, chronią przed chorobami serca, chorobą Alzheimera i rakiem. Olej z czarnuszki wpływa na stres oksydacyjny i skutecznie zmniejsza stan zapalny u pacjentów z reumatoidalnym zapaleniem stawów. 

Zachowuje zdrowy układ oddechowy

Olej z czarnuszki jest pomocny w utrzymaniu zdrowia płuc, w tym chroni przed stanami, takimi jak astma oskrzelowa. Astma jest stanem przewlekłym, w którym wyściółka dróg oddechowych puchnie, a mięśnie wokół nich kurczą się, co utrudnia oddychanie. Tymochinon zawarty w oleju, pomaga w leczeniu astmy poprzez zmniejszenie stanu zapalnego i rozluźnienie mięśni w drogach oddechowych.

Obniża poziom cukru we krwi

Wysoki poziom cukru we krwi zwiększa ryzyko przyszłych powikłań, w tym chorób nerek, chorób oczu i udaru mózgu. Codzienna suplementacja czarnuszką znacznie obniża poziom cukru we krwi na czczo i poziom hemoglobiny, która jest miarą średniego poziomu cukru we krwi.

Pomaga obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu

Wysokie ciśnienie krwi oraz wysoki poziom cholesterolu całkowitego i LDL są ważnymi czynnikami ryzyka chorób serca. Olej z czarnuszki znacznie obniża poziom złego cholesterolu, zapobiegając tym samym powstawaniu wielu chorób. Tak samo regularne spożycie czarnuszki obniża poziom ciśnienia krwi.

Chroni zdrowie mózgu

Składniki aktywne w oleju z nasion czarnuszki pomagają zmniejszać zapalenie układu nerwowego. A to chroni przed zaburzeniami mózgu, takimi jak choroba Alzheimera lub Parkinsona.

Zdrowa dawka kwasów tłuszczowych

Olej z czarnuszki jest bogaty w kwasy tłuszczowe, takie jak Omega-6 i Omega-9, których organizm nie może naturalnie wytwarzać. Omega-6 może wspomaga wzrost włosów i regenerację skóry, a Omega-9 zwiększa energię i poprawia nastrój.

Dobry dla skóry i włosów

Oprócz zastosowań medycznych olej z czarnuszki jest powszechnie stosowany miejscowo, pomagając w różnych stanach skóry i włosów. Ze względu na działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne olej z czarnuszki może pomóc w leczeniu na przykład suchej skóry, trądziku, wyprysków, a ze względu na działanie przeciwłuszczycowe jest korzystny w leczeniu łuszczycy. Dodatkowo nawilża włosy i zmniejsza łupież.

Olej z czarnuszki może mieć inne korzyści dla zdrowia, w tym:

  • Tymochinon zawarty w oleju z czarnuszki pomaga kontrolować wzrost i rozprzestrzenianie się kilku rodzajów komórek rakowych
  • Czarnuszka poprawia jakość nasienia u mężczyzn ze zdiagnozowaną niepłodnością.
  • Olej z czarnuszki ma działanie przeciwgrzybicze. W szczególności może chronić przed Candida albicans, czyli drożdżakami, które mogą prowadzić do kandydozy.
  • Stosowanie oleju z czarnuszki jest również skuteczne w zwalczaniu skutków ubocznych terapii przeciwnowotworowych. 

Jak przyjmować olej z czarnuszki?

Jako suplement, olej z czarnuszki może być stosowany w postaci kapsułek lub płynu. Olejek można również stosować miejscowo na skórę i włosy. Kupując olej z czarnuszki w postaci płynnej, warto wybrać produkt wysokiej jakości, który nie zawiera żadnych dodatkowych składników. Ważne jest także, by wybrać olej tłoczony na zimno, najlepiej w ciemnej butelce.

Zalecana dawka oleju z czarnuszki to 1-2 łyżek dziennie. Choć dawkowanie może się różnić w zależności od zastosowania, zaleca się najpierw porozmawiać z lekarzem w celu uzyskania spersonalizowanych zaleceń dotyczących dawkowania. Najlepiej przyjmować olej na czczo. W przypadku stosowana na skórę można nakładać go miejscowo do dwóch razy dziennie. Olej z czarnuszki jest bezpieczny dla wszystkich rodzajów skóry.

Olej z czarnuszki ma silny smak, lekko gorzki i pikantny. Często jest porównywany do kminku lub oregano. Można dodawać go do potraw, by urozmaicić ich smak i dodać charakteru lub przyjąć bezpośrednio. Wtedy warto go wymieszać z miodem lub sokiem z cytryny, by przyzwyczaić się do smaku czarnuszki.

Czy olej z czarnuszki jest bezpieczny?

Olej z czarnuszki jest powszechnym suplementem stosowanym w medycynie alternatywnej, aby pomóc w leczeniu różnych schorzeń. Używany w kulinarnym otoczeniu, jako dodatek do warzyw, chleba czy mięs jest bardzo bezpieczny. Należy jednak pamiętać, że oleju z czarnuszki nie powinno się przetwarzać termicznie. By zachował swoje właściwości lecznicze, musi być spożywany na surowo. Dawkowanie oleju różni się od zapotrzebowania, jednak nie stwierdzono żadnych skutków ubocznych przy wysokim spożyciu oleju z czarnuszki.

Jak przechowywać olej z czarnuszki?

Ludzie od tysięcy lat stosują olej z czarnuszki ze względu na jego terapeutyczne korzyści. Wiele badań wykazało, że ma wiele korzyści zdrowotnych i kosmetycznych w różnych schorzeniach medycznych i skórnych. Dobry olej z czarnuszki musi być tłoczony na zimno, by zachować jak najwięcej właściwości. Sprzedawany powinien być także w ciemnych butelkach. Olej z czarnuszki należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Najlepiej do tego nadaje się lodówka. Jako że jest to olej, posiada określony termin ważności, należy przestrzegać formy przechowywania, by zachował swoją świeżość.

Poprzedni Post
Następny Post